4. Materiale metodico-didactice

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 49
  • Item
    ETAPE ÎN APARIȚIA ȘI DEZVOLTAREA PROFESIONALISMULUI INSTRUMENTAL DE TRADIȚIE ORALĂ: suport de curs
    (AMTAP, 2024) Badrajan, Svetlana; Slabari, Nicolae
    Suportul de curs Etape în apariția și dezvoltarea profesionalismului instrumental de tradiție orală este important pentru completarea surselor didactice la disciplina Istoria artei interpretative la instrumente populare, existente doar sub formă de studii și articole. Scopul acestui suport de curs este de a prezenta multilateral un segment important din istoria interpretării instrumentale populare și anume apariția și dezvoltarea profesionalismului instrumental de tradiție orală. Materialele suportului de curs vor facilita activitatea de învățare a studentului, îl va ajuta să se orienteze în diversitatea surselor bibliografice, să se pregătească pentru seminare, totodată să-și formeze o viziune sistemică asupra fenomenului profesionalismului instrumental de tradiție orală, pe care îl reprezintă și îl vor dezvolta în continuare prin activitatea lor după absolvirea Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice. The present course support is key in completing the teaching resources for the discipline “The history of interpretive art in popular instruments”, which currently exist only as studies and articles. The purpose of this course support is to present multilaterally an important part in the history of instrumental folk interpretation, namely the emergence and development of the instrumental professionalism of oral tradition. The materials in this course support will facilitate the students’ learning activity, will help them navigate the diversity of the bibliographic sources, prepare for seminars, as well as form an overarching vision on the phenomenon of the instrumental professionalism of oral tradition, which the students themselves represent and will further develop through their activity after graduating from the Academy of Music, Theater and Fine Arts.
  • Item
    LIMBAJUL ARMONIC AL SISTEMULUI DIATONIC: suport de curs
    (AMTAP, 2023) Barbanoi, Hristina
    Limbajul armonic al sistemului diatonic este o lucrare metodico-didactică, concepută ca un Suport de curs la disciplina Armonia, destinată studenților ciclului I Licență de la programele de studii: Interpretare instrumentală (Instrumente cu taste – Pian, Instrumente orchestrale, Instrumente populare, Instrumente muzică ușoară și jazz), Canto (Canto popular, Canto academic și Canto de estradă și jazz), Dirijare (Dirijare corală) și Muzică. Lucrarea prezintă temele din cadrul sistemului diatonic al cursului de Armonie. Scopul acestei lucrări este de a veni în ajutorul discipolilor interesați să descopere domeniul Armoniei în muzică. Pornind de la temele elementare, care explică principiile de construire a unui acord, până la tema Secvențele diatonice, lucrarea oferă informațiile necesare care vor ajuta la dezvoltarea abilităților: de a realiza analize armonice, de a interpreta la pian succesiuni de acorduri, precum și de a realiza armonizări ale melodiilor.
  • Item
    MIJLOACELE ARMONICE ALE SISTEMULUI CROMATIC: suport de curs
    (AMTAP, 2023) Barbanoi, Hristina
    Mijloacele armonice ale sistemului cromatic este o lucrare metodico-didactică elaborată ca un suport de curs la disciplina Armonia, destinată studenților ciclului I Licență, de la programele de studii Interpretare instrumentală (Instrumente cu taste – Pian, Instrumente orchestrale, Instrumente populare, Instrumente muzică ușoară și jazz), Canto (Canto popular, Canto academic, Canto de estradă și jazz), Dirijare (Dirijare corală), Compoziție, Muzicologie și Muzică. Conținutul tematic al acestei lucrări corespunde Curriculum-ului la disciplina Armonia pentru specialitățile mai sus menționate și ilustrează temele din sistemul cromatic în consecutivitatea lor firească, începând cu prezentarea noțiunilor generale ce vizează sistemul cromatic și cu tema Acordurile de Dublă Dominantă, ajungând până la temele cele mai complexe, ca Modulația enarmonică. Scopul acestei lucrări este de a veni în ajutor studenților care își doresc să își consolideze cunoștințele în domeniul Armoniei. Lucrarea prezintă într-o formă concisă dar suficient de cuprinzătoare, informațiile necesare pentru a le dezvolte abilități în domeniul Armoniei, capabile să impacteze constructiv asupra formării lor ca muzicieni profesioniști.
  • Item
    VITALIE VERHOLA SONATA PENTRU VIOARĂ și PIAN Nr. 2: recomandări metodice
    (AMTAP, 2023) Saulova, Inessa
    Ediția prezintă partitura Sonatei Nr. 2 pentru vioară și pian a renumitului compozitor moldovean Vitalie Verhola. Publicarea acestei lucrări este insoțită de comentarii metodologice care conțin o descriere a соnținutului artistic al muzicii, a mijloacelor limbajului muzical și a specificului tehnicilor de interpretare. De asemenea, include informații despre viața și calea creativă a autorului și principalele sale lucrări. Această lucrare poate fi utilizată în procesul de studiu al instituțiilor de оnvățămвnt muzical secundar și superior la disciplinele Instrument și Ansamblu cameral (2-4 cursuri).
  • Item
    TRANSCRIEREA MELODIILOR INSTRUMENTALE: suport de curs
    (AMTAP, 2023) Slabari, Nicolae
    Lucrarea metodică Transcrierea melodiilor instrumentale, Suport de curs la disciplina Practica de descifrări folclorice constituie o parte componentă a Planului de învățământ universitar, la ciclu I/Licență la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP). Aceasta este axată pe instruirea studenților AMTAP la Catedra Muzică populară (0215.1 Instrumente populare și 0215.2 Canto popular) și Departamentul Muzicologie Compoziție și Jazz (0215.5 Compoziție și 0215.4 Muzicologie) pentru crearea viitorilor interpreți de muzică populară, de asemenea a specialiștilor în domeniul patrimoniului muzical imaterial, direcție actuală importantă și absolut necesară sub aspectul salvgardării și valorificării acestui domeniu al culturii naționale. Scopul suportului de curs este de a trasa repere fundamentale la tema Transcrierea melodiilor instrumentale, necesare pentru transmiterea și însușirea de către studenții de la specialitățile Instrumente populare, Canto popular, Muzicologie, Compoziție a unui segment important din cadrul cursului de Practica de descifrări folclorice; de a înțelege importanța promovării folclorului muzical vocal și instrumental în contemporaneitate prin prisma educației și pregătirii la cel mai înalt nivel profesional
  • Item
    FLAUT: suport de curs
    (AMTAP, 2022) Gamurari, Pavel
    Lucrarea metodică Flaut este elaborată ca un suport de curs și vine în ajutorul studenților din anul I de studii pentru consolidarea cunoștințelor în cadrul disciplinei Teoria instrumentelor, prevăzută pentru studiere în cadrul programelor de Licență la specialitățile Interpretarea instrumentală (Pian, Instrumente orchestrale, Instrumente populare, Instrumente de estradă și jazz), Canto (Canto popular, Canto estradă și jazz), Compoziție, Muzicologie și anul III la specialitatea Muzică. Suportul de curs va facilita activitatea de învățare a studentului, ajutându-l să se orienteze în diversitatea surselor bibliografice și mediatice. Totodată, lucrarea reprezintă un suport esențial pentru cadrele didactice care predau nu doar disciplina Teoria instrumentelor, ci și Instrument (flaut), Ansamblu, Orchestra ș.a. Pornind de la aspectele istorice ale flautului, în suport sunt expuse particularitățile interpretative ale instrumentului în contextul diferitelor stiluri componistice. Cunoașterea instrumentelor muzicale, a posibilităților lor tehnice și expresive, nume ale marilor flautiști recunoscuți pe plan mondial – toate acestea au o importanță semnificativă în activitatea muzical-artistică a studenților de la toate specialitățile.
  • Item
    VIOARA: suport de curs
    (AMTAP, 2023) Gamurari, Pavel
    Lucrarea metodică Vioară este elaborată ca un suport de curs și vine în ajutorul studenților din anul I de studii pentru consolidarea cunoștințelor în cadrul disciplinei Teoria instrumentelor, prevăzută pentru studiere în cadrul programelor de Licență la specialitățile Interpretarea instrumentală (Pian, Instrumente orchestrale, Instrumente populare, Instrumente de estradă și jazz), Canto (Canto popular, Canto estradă și jazz), Compoziție, Muzicologie și anul III la specialitatea Muzică. Suportul va facilita activitatea de învățare a studentului, ajutându-l să se orienteze în diversitatea surselor bibliografice și mediatice. Totodată, lucrarea reprezintă un suport esențial pentru cadrele didactice din instituțiile superioare de învățământ artistic. Pornind de la aspectele istorice ale viorii, în suport sunt expuse particularitățile constructive ale instrumentului, procedeele interpretative și componistice caracteristice, precum și tehnicile extinse de interpretare ale muzicii contemporane, exemplificate prin operele muzicale de referință. Cunoașterea instrumentelor muzicale, a posibilităților lor tehnice, nume ale marilor violoniști cu recunoștință mondială – toate aceste repere reprezintă laturi ale profesionalismului și au o importanță semnificativă în activitatea muzical-artistică a studenților de la toate specialitățile.
  • Item
    HIP-HOP-UL ȘI RAP-UL CA FENOMENE CULTURALE ȘI MUZICALE: ESTETICĂ, STILISTICĂ, EVOLUȚIE: suport metodic
    (AMTAP, 2022) Tcacenco, Victoria
    Scopul suportului metodic сonstă în cercetarea pluridimensională a fenomenelor hip-hop și rap în cultura contemporană de masă. Sunt analizate aspecte sociocuturale ale fenomenului, ideile și conceptele de bază, reflectate în textele poetice ale rapper-ilor. Specificul sonor al compozițiilor hip-hop și rap este privit în contextul interacțiunii unor procedee stilistice și a mijloacelor de expresivitate muzicală noi cu progresul tehnic și tehnologic. Sunt schițate de asemenea unele derivate ale subculturii hop-hop și rap (Old School, New School, Gangsta Rap, Alternative Hip-Hop ș. a.). Materialele lucrării pot fi utilizate la unele disciplini universitare precum ar fi: Istoria muzicii de estradă și jazz, Practica de descifrare, Stilistica.
  • Item
    JAZZUL ÎN LITERATURA ȘTIINȚIFICĂ MODERNĂ: TRECERE ÎN REVISTĂ: ghid metodologic
    (AMTAP, 2022) Tcacenco, Victoria
    Ghidul metodologic propus atenției Dvs are drept scop de a introduce în circuitul științific național unele teorii menite să trateze specificul jazzului la etapa actuală a evoluției acestuia. Este vorba de ultimele realizări ale științei universale și naționale. În lucrarea de față sunt prezentate și analizate succint diferite concepte științifice, care pot completa baza metodologică a lucrărilor dedicate analizei fenomenelor jazzului universal și național. Pe baza opiniilor cercetătorilor internaționali se relevă un aparat științific veridic deja aprobat în studiul fenomenelor jazzistice universale. Printre ele sunt: conceptul postmodernist – actual pentru muzica jazz, cercetarea etnojazzului ca unuia dintre cele mai promițătoare curente ale jazzului contemporan și proceselor de fuziune ale jazzului cu tradiția academică. Vom expune cum se tratează problematica sus-menționată în literatura științifică.1 Suportul metodic poate fi util studenților, masteranzilor și, mai ales, doctoranzilor Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice în aprofundarea problematicii jazzului universal sau național. Conceptele, ideile, tezele teoretice expuse în cadrul lucrării de față pot servi drept suport metodologic și metodic, pot completa baza științifică a lucrărilor de curs, licență, magistru, precum și tezelor de doctor elaborate în cadrul Școlii Doctorale a AMTAP.
  • Item
    SONATINA PENTRU PIAN NR. 2, OP. 20 DE VALERII SÎROHVATOV: EXTINDEREA REPERTORIULUI PEDAGOGIC AL PIANIȘTILOR ÎN INSTITUȚIILE DE ÎNVĂȚĂMÂNT MUZICAL SUPERIOR ȘI SECUNDAR: elaborare metodologică
    (AMTAP, 2022) Vardanean, Aliona
    Această publicație reprezintă o elaborare metodologică pentru disciplinele Instrument și lectura la prima vizită la specialitatea Pian. Materialul propus poate fi folosit și în cursul Pian general pentru studenții specialităților Muzicologie și Compoziție muzicală. Publicarea va servi la extinderea repertoriului pedagogic al pianiștilor în instituțiile de învățământ muzical superior și secundar. Publicarea și introducerea în practica concertistică și pedagogică a Sonatinei de Valerii Sîrohvatov contribuie la promovarea muzicii autohtone pentru pian din secolul al XX-lea. Elaborarea metodologică propusă se bazează pe ediția de note pentru pian realizată de Aliona Vardanean, doctor în studiul artelor și culturologie, profesor universitar interimar al departamentului Pian al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Maestru în Artă. În textul muzical se propune varianta autoarei în ceea ce privește digitația și pedalizarea.
  • Item
    METODOLOGIA FORMĂRII DEPRINDERILOR DE CITIRE LA PRIMA VEDERE LA DISCIPLINA PIAN: elaborare metodică
    (AMTAP, 2021) Roman, Ruslana
    Lucrarea de fată este dedicată unei dintre cele mai actuale probleme de constituire ale pianistului – dezvoltării aptitudinii de citire la prima vedere, în special a formării abilității motorii necesare pentru aptitudinea dată. Deoarece această capacitate nu este înnăscută, formarea şi dezvoltarea ulterioară a acestei deprinderi este una dintre problemele centrale ale educației muzicale. Citirea la prima vedere este un proces complicat, care necesită dezvoltarea unui întreg complex de aptitudini, precum: tehnica pianistică, reprezentări muzical-auditive, auzul intern. În lucrarea dată sunt descrise exerciții care pot servi drept fundament esențial pentru formarea şi dezvoltarea aptitudinii analizate.
  • Item
    ОРГАННОСТЬ КАК ТЕМБРОВО-ФАКТУРНОЕ СВОЙСТВО ОРКЕСТРОВОЙ ТКАНИ В СОЧИНЕНИЯХ П. РИВИЛИСА: метод. разраб.
    (AMTAP, 2021) Pîslari, Snejana
    Lucrarea Principiul organistic, ca însușire timbral-facturală a discursului orchestral în creațiile lui P. Rivilis din anii 1970-1990 este concepută ca un ghid metodologic pentru studenții din instituțiile de învățământ muzical superior (ciclul I și II) și are un caracter interdisciplinar. Ea se adresează în primul rând tinerilor compozitori, muzicologi și dirijori orchestrei simfonice, care însușesc bazele profesiei în cadrul cursurilor didactice Organologie, Orchestrație, Istoria stilurilor orchestrale, Orchestra Contemporană. În ghidul de față este examinat principiul organistic ca o tratare specială a construirii unei verticale orchestrale, care rar se întîlnește în practica muzicală. Acest principiu de organizare a texturii în creațiile simfonice ale lui P. Rivilis este asociat cu implementarea diferitelor sarcini compoziționale: neofolcloric – în Dansuri simfonice și Unisoane, neobaroc – în Chacona. Această lucrare la fel analizează astfel de manifestări ale principiului organistic, cum ar fi schimbările rare de timbru și orchestrarea terasată, se concentrează pe dispoziția specifică registrală a țesăturii orchestrale.
  • Item
    ЧИСТЫЕ И СМЕШАННЫЕ ТЕМБРЫ В СИМФОНИЧЕСКОМ ТВОРЧЕСТВЕ ВТОРОЙ ПОЛОВИНЫ XX ВЕКА: метод. разраб.
    (AMTAP, 2021) Pîslari, Snejana
    Lucrarea Timbrurile pure și mixte în lucrările simfonice în a doua jumătate a sec. XX (pe bază creațiilor orchestrale ale lui Pavel Rivilis din anii 1970-1990) este concepută ca un ghid metodologic pentru studenții din instituțiile de învățământ muzical superior (ciclul I și II) și are un caracter interdisciplinar. Ea se adresează în primul rând tinerilor compozitori și muzicologi, care însușesc bazele profesiei în cadrul cursurilor didactice Organologie, Orchestrație, Istoria stilurilor orchestrale, Orchestra Contemporană. Totodată, lucrarea poate fi folosită de student și ca un suport de curs în studierea disciplinelor Istoria muzicii naționale și Сompoziție. În ghidul de față sunt examinate principalele tehnici de utilizare a timbrurilor orchestrale în baza analizei partiturilor lui P. Rivilis, sunt identificte principiile de utilizare a timbrelor pure și mixte pentru redarea specificului de interpretare a muzicii populare autohtone în creațiile simfonice ale compozitorului din anii 197090, evidențiază particulartitățile orchestrale de valorificare a monodiei. Această publicație este prima lucrare științifico-didactică din Republica Moldova, în care problemele cercetării timbrale se analizează în contextul evoluției gândirii timbrale în muzica europeană.
  • Item
    МЕТОДОЛОГИЧЕСКИЕ ОСНОВЫ ИЗУЧЕНИЯ МУЗЫКАЛЬНОГО ТЕМБРА: метод. разраб.
    (AMTAP, 2021) Pîslari, Snejana
    Lucrarea Bazele metodologice ale cercetării timbrului în muzică este concepută ca un ghid metodologic pentru studenții din instituțiile de învățământ muzical superior (ciclul I și II) și are un caracter interdisciplinar. Ea se adresează în primul rând tinerilor compozitori și muzicologi, care însușesc bazele profesiei în cadrul cursurilor didactice Organologie, Orchestrație, Istoria stilurilor orchestrale, Orchestra Contemporană, Сompoziție. Scopul acestui ghid metodologic constă în sistematizarea informației despre evoluția gândirii timbrale, în formularea definiției timbrului, în identificarea celor trei abordări complementare ale studierii esenței sale, în dezvăluirea proprietăților și funcțiilor lui: acustice, psihologice și muzicologice. Printre problemele abordate în acest ghid se analizează rolul timbrului în dramaturgia și forma muzicală, îmbinarea funcțiilor compoziționale și de expresivitate, corelația timbrului cu alte mijloace de expresie. Acest ghid este prima încercarea științifico-metodologică din Republica Moldova, în care, pe baza lucrărilor muzicologice sunt analizate aspectele teoretice ale studierii timbrului și se sistematizează informația despre evoluția gândirii timbrale în muzica europeană. La fel, lucrarea conține planul de analiză a partiturii unei lucrări orchestrale, un exemplu de referat la istoria stilurilor orchestrale și un test la istoria stilurilor orchestrale.
  • Item
    ARMONIA: suport de curs. Vol. 2
    (AMTAP, 2021) Barbanoi, Hristina
    ARMONIA. Suport de curs (vol. II) este o lucrare metodico-didactică destinată studenților anului II de la programele de studiu: Instrumente populare, Instrumente orchestrale (instrumente aerofone) și Instrumente muzică ușoară și jazz, ciclul I, licență, dar care ar putea fi folosite în procesul didactic și de către studenții altor programe de studiu. Conținutul tematic al acestei lucrări corespunde Curriculum-ului la disciplina Armonia pentru specialitățile sus-menționate și prezintă temele care se studiază în anul II, începând cu Alterațiile acordurilor grupului de dominantă și de subdominantă până la tema Modulația enarmonică. Scopul acestei lucrări este de a veni în ajutorul studenților în procesul de însușire a disciplinei Armonia, care are impact indubitabil asupra formării unui muzician profesionist.
  • Item
    ARMONIA: suport de curs. Vol. 1
    (AMTAP, 2021) Barbanoi, Hristina
    ARMONIA. Suport de curs (vol. I) este o lucrare metodico-didactică destinată studenților anului I de la programele de studiu: Instrumente populare, Instrumente orchestrale (instrumente aerofone) și Instrumente muzică ușoară și jazz, ciclul I licență. Conținutul tematic al acestei lucrări corespunde Curriculumului la disciplina Armonia pentru specialitățile sus-menționate și prezintă temele începând cu Acordurile modului minor natural. Tetracordul frigic. Turația frigică până la capitolul dedicat Notelor neacordice. Această lucrare metodico-didactică ar putea fi de folos și pentru studenții altor programe de studiu, precum: Instrumente cu clape, Instrumente orchestrale (instrumente cu coarde), Dirijat coral etc. Scopul acestei lucrări este de a veni în ajutorul studenților în procesul de însușire a disciplinei Armonia, care are un impact indubitabil asupra formării viitorilor muzicieni profesioniști.
  • Item
    GHIDUL PRACTICII PEDAGOGICE: indicații metodice
    (AMTAP, 2021) Roman, Ruslana
    Lucrarea metodică Ghidul practicii pedagogice este elaborat în ajutorul studenților din cadrul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, precum și conducătorilor și coordonatorilor practicii pedagogice. În lucrarea dată se descrie procesul de organizare a practicii pedagogice. De asemenea, sunt prezentate etapele, modul de desfăşurare, precum şi actele aferente.
  • Item
    REALIZAREA SCENARIULUI DUPĂ UN OBICEI POPULAR: note de curs
    (2021) Bunea, Diana
    Notele de curs Realizarea scenariului după un obicei popular vin să completeze sursele didactice referitoare la una din cele mai importante teme ale cursului respectiv, legată de finalizarea acestuia, prin alcătuirea scenariului după un obicei popular și montarea scenică a acestuia, la examenul de licență. Scopul notelor de curs este de a prezenta etapele alcătuirii scenariului, particularitățile de selectare a repertoriului muzical, de redactare a stilului lingvistic, de structurare a conținuturilor dialogurilor și monologurilor. Un loc important se acordă particularităților legate de manifestarea scenică a obiceiului, simbolisticii mesajelor verbale și non-verbale, comprimării sau omiterii unor secvențe ale ritualurilor, impuse de factorul scenic. Notele de curs prezintă și câteva scenarii în calitate de model, 3 fragmente (Constituirea cetei de colindători; Împletitul colacilor pentru colindători; Scăldușca – primul scăldat al copilului) și 1 scenariu complet (Șezătoarea de fete) scris de cătrestudenții-absolvenți ai secției Canto popular,ce vor facilita activitatea de alcătuire a acestora, pregătirea pentru seminare și pentru montarea scenică a examenului de licență.
  • Item
    OBICEIURILE CALENDARISTICE DE IARNĂ: note de curs
    (AMTAP, 2021) Badrajan, Svetlana; Bunea, Diana
    Notele de curs Obiceiurile calendaristice de iarnă la disciplina Ritualuri populare reprezintă sumarul unui modul ce se desfășoară pe parcursul semestrului II, la anul I de studiu. Tematica largă a acestui compartiment include toate aspectele teoretice ale subiectelor – noțiuni și definiții, semnificații și simboluri, formele de desfășurare, clasificări poetice, particularitățile interpretării ș.a. Notele de curs oferă un suport teoretic amplu despre întreg arsenalul de obiceiuri de iarnă românești: Colindatul, Plugușorul, Sorcova, Semănatulș.a., care se regăsesc și astăzi în practica interpretativă populară, în mediile tradiționale, Colindatul în ceata bărbătească fiind introdus și în Lista reprezentativă a Patrimoniului universal imaterial a UNESCO. Scopul notelor de curs este de a prezenta și o largă bibliografie asupra subiectului abordat, care include 80 de titluri de studii fundamentale, articole științifice, colecții de folclor care reprezintă un suport didactic serios care va facilita atât aprofundarea teoretică, cât și activitățile practice legate de obiceiurile de iarnă românești.
  • Item
    GHID METODIC PENTRU PERFECTAREA TEZEI DE LICENȚĂ
    (AMTAP, 2019) Badrajan, Svetlana
    La elaborarea acestul ghid au fost consultate lucrări metodice ale genului din diferite domenii de studii ciclul I de la USM, UPS Ion Creangă, US Alecu Russo din Bălți, ULIM ș.a. și valorificate ținând cont de conținutul și specificul activității științifico-metodice în învățământul artistic superior. Scopul ghidului constă în stabilirea regulilor generale privind elaborarea şi susţinerea tezelor de licenţă în cadrul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Moldova.